top of page

Přednášející a jejich anotace

Mgr. Michal Černý

Michal Černý je garantem studijní profilace Technologie ve vzdělávání na Kabinetu knihovnictví a informačních studií v na FF MU, kde přednáší předměty jako Vzdělávací technologie a Laboratoř vzdělávacích technologií, věnuje se ale také interdisciplinaritě a fungování vědy jako takové (například v předmětech Od údivu k poznání: srovnání výzkumu přírody a společnosti nebo Jak pracuje věda). Je autorem řady knih, jako například Informace jako antropologický fenomén, Webináře ve vzdělávání: pedagogické a didaktické aspekty nebo Myšlenkové mapy pro studenty. Více na: http://kisk.phil.muni.cz/cs/osoba/2937

Etika vědecké práce

Přednáška představuje základní etické koncepty a snaží se ukázat možné rozdíly mezi pojmy právo, zákon, morálka či etika. Studenti na semináři řeší různá etická dilemata a seznamují se základními problémy, které s etikou vědecké práce souvisí, na příkladu aktuálních kauz – upravování výsledků, podvody, plagiátorství, pirátství, pavěda atp.

Mgr. Petra Georgala

Petra Georgala působí jako ředitelka Ústřední knihovny Právnické fakulty. Odborně se zaměřuje především na EIZ a digitální knihovnu Právnické fakulty Masarykovy univerzity a na oblast vykazování publikační činnosti s návaznosti na Rejstřík informací o výsledcích (RIV).

Hodnocení a vykazování publikační činnosti

Přednáška bude koncepčně zaměřena na praktické ukázky jak zavádět publikační výstupy v Isu pro přenos do RIVu. Okrajová teoretická část na začátku přednášky se zaměření kde jak dohledat potřebné, doplňující informace. Praktická část zaměřena i na databáze Scopus, Web of Science, ERIH.

Mgr. Robert Helán, Ph.D.

Robert Helán působí jako odborný asistent a zároveň vedoucí pracoviště Centrum jazykového vzdělávání na Lékařské fakultě MU. Vedle kurzů angličtiny vyučuje předměty zaměřené na akademické kompetence doktorandů, např. Academic Writing, Conference Skills nebo Theory and Methods of Genre Analysis.

Prakticky vedený seminář se zaměří na psaní oborných textů v angličtině, a to na úrovni doktorskéhostudia. Budou prezentovány důležité aspekty psaní vědeckého článku a lektor se zaměří také na nejčastější chyby, které se v anglicky psaných odborných textech objevují.

MgA. Kateřina H. Chalupníková

Kateřina CHalupníková je absolventkou oboru Divadlo a výchova na Divadelní fakultě JAMU. Učí divadelní výchovu různé věkové skupiny (od předškoláčků až po dospělé) na různých typech škol i ve volnočasových zařízeních.
Pravidelně je členkou lektorského sboru na recitačních soutěžích, organizuje dílny a programy na divadelních přehlídkách, vede semináře zaobírající se projevem, divadlem, komunikací. Také se věnuje pohybovým a tanečním aktivitám. Na KISKu FF MU učí předmět Prezentační dovednosti.

Prezentační dovednosti 

Stát se působivým prezentátorem a přesvědčivým řečníkem je běh na dlouhou trať. Proto vám neslíbím, že se za tři hodiny stanete prezentačním superhrdinou.
Co nás skutečně čeká?
Společně odhalíme, na co všechno musí myslet dobrý prezentátor a kde hledat inspiraci
Projdeme si technické kroky, které předchází samotnému prezentování (rozcvička, rozmluvení, koncentrace a naladění)
Vyzkoušíme si, jak postupovat při tvorbě prezentace odborného tématu

Mgr. Dagmar Chytková

Dagmar Chytková je lektorkou kurzů informačního vzdělávání. Zajímá se o techniky podporující kreativní a kritické myšlení, které ukazuje vysokoškolským studentům v předmětu Kreativní práce s informacemi. Informační vzdělávání a kreativní myšlení prosazuje i v základním a středoškolském vzdělávání. Je autorkou knih Myšlenkové mapy pro studenty a Efektivní učení.

Kreativní přístupy ke zpracování odborného textu

Kreativní myšlení na vysoké škole je stejně důležité jako kritické myšlení, schopnost pamatovat ši či pochopit hlavní myšlenku tématu. Kreativní techniky mohou podpořit jak tvorbu nových myšlenek, tak mohou pomáhat při psaní odborných prací, čtení textů, při prezentaci či učení. Rozvojem kreativního myšlení je možné posunout vnímání studijního oboru a usnadnit si proces učení. 

Mgr. Tomáš Marek

Tomáš Marek je absolventem Kabinetu informačních studií a knihovnictví FF MU. Zajímá ho vizualizace dat a tvorba informační grafiky jako nástroj relevantní interpretace a prezentace vědeckých dat.

Efektivní vizualizace informací: Grafy, diagramy a tabulky

Na vysoké škole nás učí hledat témata svých prací, učí nás metodám kritického přemýšlení o nich, učí nás vyhledávat zdroje, psát akademický text a získávat o problému vlastní data (tj. zkoumat problém). Tvorba informační grafiky, a především pak základních typů statistických grafů, je však součástí sylabů jen málokdy. A tak se v jinak kvalitních diplomových a disertačních pracích objevují nečitelné grafy, které nejen že nic nevypovídají, ale dokonce lžou a ukazují zcela něco jiného, než co autor původně zamýšlel. V semináři si ukážeme, jak vytvářet funkční grafy a jak skrze grafy účinně prezentovat vědecká data.

http://blog.vizualizacedat.cz/efektivni-grafy-v-diplomce/

Mgr. Pavlína Mazáčová, Ph.D.

Pavlína Mazáčová působí jako odborná asistentka v Kabinetu informačních studií a knihovnictví FF MU. Odborně se zabývá informační gramotností a informačním vzděláváním, pedagogikou a didaktikou komplexní práce s informacemi. Je členkou týmu edtechové studijní specializace KISKu.

Aktivizační metody v pedagogické práci doktorandů

Začínáte v rámci doktorského studia vést výuku? Chtěli byste získat větší pedagogickou jistotu, schopnost dobře komunikovat se studenty, správně je motivovat, chybí přehled o metodách výuky a postupech, kterými získáte studenty k větší aktivitě a spolupráci? Chcete se stát designéry vzdělávacího procesu? Přijďte na seminář, jehož součástí bude ochutnávka zajímavých a pro pedagogickou práci na vysoké škole užitečných metod kritického myšlení.

Odbor výzkumu 

Odbor výzkumu se zabývá koordinačními aktivitami spojenými s výzkumem na MU. Důležitou oblastí činnosti Odboru výzkumu je metodická podpora zaměřená na podávání a řešení výzkumných projektů. Vědcům z MU
poskytuje Odbor výzkumu v rámci projektové podpory tyto služby: informační servis
o grantových příležitostech a pravidlech jednotlivých programů (webové stránky, organizace seminářů, Newsletter), individualizovanou pomoc s přípravou projektových návrhů a vyhledávání vhodných grantových schémat,finanční podporu výzkumných aktivit (Program podpory výzkumu - GAMU).

Grantové výzvy pro mladé akademiky

Kde hledat informace o grantových schématech a aktuálních výzvách? Jaké grantové příležitosti se nabízejí vědcům z humanitních oborů? Koho na MU musím kontaktovat, když chci podat grantovou žádost? Na zodpovězení těchto a podobných otázek je zaměřena přednáška projektových koordinátorek Odboru výzkumu rektorátu Masarykovy univerzity.

Přednášející: Jana Hájková, Radka Martincová, Ida Součková Olšová a Jana Unčovská

Mgr. Tomáš Pruša

Tomáš Pruša pracuje jako asistent v Ústavu ochrany a podpory zdraví na Lékařské fakultě MU, také jako odborný pracovník v Centru pro výzkum toxických látek v prostředí na Přírodovědecké fakultě MU. Je doktorandem oboru Hygiena, preventivní lékařství a epidemiologie ne Lékařské fakultě MU. Zajímá se o využívání moderních technologií ve výuce zdravotnických témat.

Sociální sítě jako zdroj informací o současném dění ve světě vědy a výzkumu

Seminář představí aktuální a v prostředí vysoké školy žádané téma - jak fungují sociální sítě, pohlížíme-li na ně jako na zdroj informací o současném dění ve světě vědy a výzkumu

Mgr. Jana Rybářová

Jana Rybářová se věnuje vzdělávání studentů v různých oblastech informační gramotnosti. Již několik let pořádá a lektoruje informačně vzdělávací semináře v Ústřední knihovně PdF MU. Zaměřuje se zejména na témata vyhledávání, citování a práce s odborným textem. Je propagátorkou čtení a čtenářství, každoročně pořádá festival I kráva má svou knihu.  

 

 

Odborné články a e-knihy jako zdroje aktuálních a ověřených odborných informací

Na semináři si ukážeme stěžejní elektronické zdroje na Masarykově univerzitě, představíme si jejich funkce a možnosti. Dále se seznámíme s různými druhy a typy e-zdrojů, přičemž se zaměříme na ty nejvýznamnější z nich, jako jsou články a e-knihy. Přiblížíme si také strategii vyhledávání, která vám spolehlivě pomůže najít to, co potřebujete. Získané poznatky si rovnou vyzkoušíme na praktických úkolech. Prověříme si naši orientaci na portálu e-zdrojů, budeme vyhledávat v multioborových databázích a metadatabázích a používat jejich nejdůležitější funkce.

 

Citování tradičních i netradičních zdrojů informací

Seminář je věnován citování dle normy ČSN ISO 690 a aktuálním změnám, které u ní v posledních letech nastaly. Rovněž si řekneme, proč je tolik důležité umět správně citovat a jak se vyhnout obávanému plagiátorství. V neposlední řadě si vyzkoušíme praktické úkoly a ukážeme si citování různorodých typů tištěných i elektronických dokumentů. Zaměříme se také na citování zdrojů, které norma neřeší či na citování opravdu specifických zdrojů, jako jsou třeba rozhovory, příspěvky na blozích a sociálních sítích, zákony a mnoho dalších.

MgA. Eva Sajdlová

Vystudovala Divadelní fakultu JAMU obor Divadlo a výchova a odtud vedl už jen malý krok k práci pro Court of Moravia, konkrétně k lektorování. Ve svých kurzech se zaměřuje na práci s hlasem a tělem, na improvizaci, na komunikaci s divákem, na sdělnost myšlenky... zkrátka na prezentační dovednosti, které mají s divadlem mnoho společného.
Jako lektorka působí jak pro pro veřejnost, tak ve firmách.

Prezentační dovednosti - praktický workshop

Jak prezentovat - široké téma, pod kterým se skrývá mnoho potřebných
dovedností. Jak zaujmout publikum? Jak si udržet pozornost publika? Jak
klást otázky, aby na ně posluchači odpověděli? Jak reagovat na rušiče,
nepřítele, všeználka? Jak ovládnout svou trému? Zajímají vás odpovědi na
tyto otázky, anebo řešíte při svých prezentacích jiné problémy? Přijďte, na
probíraných tématech se společně v úvodu domluvíme tak, abychom 195 minut času vyplnili radami, tipy a triky a praktickým zkoušením si toho, co ve
své prezentátorské praxi skutečně potřebujete.

Mgr. Gabriela Šimková

Gabriela Šimková učí na Kabinetu informačních studií a knihovnictví předmět Informační gramotnost a na Pedagogické fakultě MU připravuje předmět Seminář informačních dovedností. Tutoruje také e-learning Kurz práce s informacemi určený studentům MU.

Je spoluautorkou knih Informační vzdělávání pro učitele a Informační gramotnost pro učitele.

 

Jak prezentovat odborné téma na (zahraniční) konferenci

Doktorandi a mladí akademici by měli umět nejen vědecké výstupy vytvářet a publikovat, ale také je kvalitně prezentovat před odbornou veřejností. Na semináři si společně projdeme rady a tipy pro to, aby Vaše vystoupení na konferenci zaujalo a přineslo kýžené výsledky. Ukážeme si zásady správného prezentování a řekneme si, na co je dobré před prezentací a během ní myslet. Na praktických příkladech si ukážeme, čeho je lépe se vyvarovat, a také to, s jakými typy netradičních příspěvků se můžete na konferencích setkat (PechaKucha, poster…).

 

Online nástroje pro práci i studium

Internet nabízí nepřeberné množství online nástrojů – vyznat se v nich tedy může být obtížné. Ovšem pouze v případě, že neabsolvujete seminář, který vám užitečné online pomocníky představí. Dozvíte se, jak lehce vytvářet diagramy, dotazníky, seznamy, myšlenkové mapy, či jaké online nástroje jsou vhodné pro spravování vašeho času nebo pro podporu týmové spolupráce.

 

Mgr. Ilona Trtíková

Ilona Trtíková se profesně zabývá podporou vědy a výzkumu. Zaměřuje se
na oblast e-science a e-research, webové nástroje a služby na podporu
vědecké práce. Podporou vědecké práce týmů řeší ve své disertační práci
na Ústavu informačních studií a knihovnictví na FF UK.

Prezentace vědce na sociálních sítích

Sociální sítě ve vědě a výzkumu? Sociální sítě nejsou jen Facebook nebo Twitter, na podporu vědecké práce existuje řada služeb, které nabízejí prostředí pro šíření a sdílení vědeckých informací, k navázání nových
kontaktů a v neposlední řadě možnost prezentace výsledků výzkumu, a tím i zvýšení povědomí o publikační činnosti i citovanosti autora. Sociální sítě se tak stávají nejen komunikačním nástrojem, ale i zdrojem informací.
Přednáška se bude věnovat, proč a jakým způsobem se může vědec prezentovat v sociálních sítích. Detailněji se zaměří na službu Researchgate, která je v současnosti nejvyužívanější sociální sítí pro vědce v České republice.

bottom of page